Logo edifici FUE-UJI
Logo FUE-UJI

Congres Internacional de Corpus Diacronics en Llengues Iberoromaniques (CODILI7)
 

Jornada FUE-UJI
 
 

PRESENTACIÓ

La setena edició del "Congrés Internacional de Corpus Diacrònics en Llengües Iberoromàniques" (CODILI7) tindrà lloc en seu compartida entre la Universitat Jaume I (1 i 2 d’octubre de 2025) i la Universitat de València (3 d’octubre de 2025). Seguint la tradició de les convocatòries anteriors a Palma (2007), Barcelona (2011), Zuric (2014), Alcalà de Henares (2016), Brussel·les (2019) i Venècia (2022), el CODILI7 constitueix un espai de trobada per a investigadors especialitzats en l’ús de corpus lingüístics per a l’estudi diacrònic de les llengües iberoromàniques i de les seues diferents varietats.

Com a disciplina centrada en l’anàlisi dels factors que condicionen la variació i el canvi lingüístic, la lingüística històrica s’ha vist enormement afavorida en els darrers temps pel desenvolupament de noves eines digitals. Aquestes es posen a disposició dels investigadors com a recurs indispensable no sols per a agilitzar i automatitzar el procés d’obtenció de dades, sinó també per a perfeccionar-ne la interpretació qualitativa i quantitativa.

Els corpus diacrònics han crescut significativament des de les darreries del segle passat, però també la reflexió crítica sobre les limitacions que presenten en aspectes diversos, com ara els problemes en la datació dels documents, les dificultats a l’hora de recuperar la informació contextual desitjable, les limitacions en els sistemes de lematització i etiquetatge, el desequilibri en la representativitat de les tipologies textuals, les dimensions variables de les bases de dades textuals o la necessitat d’incorporar gèneres i tradicions discursives que, en la mesura del possible, ens acostin a l’oralitat d’èpoques passades, per esmentar només alguns dels temes més ressenyats tant en la bibliografia com en les edicions prèvies del CODILI.

En aquest context, la nova edició del congrés persegueix els objectius següents:

  • Fomentar la reflexió sobre les qüestions esmentades, així com sobre altres temes teòrics i metodològics relacionats amb la creació de corpus.
  • Donar a conèixer els últims desenvolupaments i avenços en aquest àmbit.
  • Promoure l’intercanvi d’experiències, idees i materials entre els diferents equips participants.
  • Servir com a plataforma per a la presentació i el debat sobre diversos fenòmens de variació i canvi lingüístic que s’adverteixen en els corpus diacrònics.

 

NOTA IMPORTANT:

Per problemes organitzatius, la seu compartida del CODILI7 ha canviat respecte al que s’indicava en la 1a circular, enviada a l’octubre de 2024. En lloc del que s’hi deia, les dues primeres jornades del congrés (1 i 2 d’octubre de 2025) tindran lloc a la Universitat Jaume I, mentre que la sessió de clausura (3 d’octubre de 2025) es farà a la Universitat de València. Un autobús traslladarà els congressistes que ho desitgin des de Castelló a València el matí del 3 d’octubre per a la continuació del congrés.

 

DirecTOR DEL CONGRés

 José Luís Blas Arroyo

doctor en Filologia Hispànica i Catedràtic de Llengua Espanyola en el Departament de Filologia i Cultures Europees de la Universitat Jaume I (Castelló, Espanya) on impartix matèries de sociolingüística i gramàtica de l'espanyol. La seua principal activitat investigadora està dedicada a la sociolingüística i al contacte de llengües, així com a diverses línies d'investigació en sociopragmàtica i anàlisi del discurs (cortesia, debat polític, tratamientos....) .

 

Programa

LLIBRE DE RESUMS (pendent).

PONENTS CONVIDATS

Els següents ponents convidats han confirmat la seua presència al congrés:

  • Miguel Calderón Campos (Universitat de Granada). Títol de la ponència: “Diacronia i visualització de dades. Aspectes metodològics del corpus ‘Oralia diacrònica de l’espanyol".
  • Sara Gómez Seibane (Universitat de la Rioja). Títol de la ponència: “Variació i canvi en l’espanyol en contacte amb èuscar des d’un punt de vista històric”.
  • Andreu Sentí (Universitat de Barcelona). Títol de la ponència: “Canvi lingüístic i contacte de llengües català-castellà en l’expressió del futur”.
  • Concepció Company (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic). Títol de la ponència: “Història interna i història externa en diàleg. Evidències del Corpus Diacrònic i Diatòpic de l’Espanyol d’Amèrica (CORDIAM)”.

COMITÈ CIENTÍFIC

Jordi Antolí, Universitat d’Alacant

Florencio del Barrio, Università Ca’ Foscari - Venezia

Carlota de Benito, Universitat Autònoma de Madrid

Virgina Bertolotti, Universitat de la República, Uruguai

Miriam Bouzouita, Humboldt-Universität zu Berlin

Mónica Castillo Lluch, Université de Lausanne

Bert Cornillie, Universitat de Lovaina

Elena Díez del Corral, Université de Lausanne

Maria Teresa Echenique, Universitat de València

Andrés Enrique Arias, Universitat de les Illes Balears

Carlos Garatea Grau, Pontifícia Universitat Catòlica del Perú

Maria Teresa García Godoy, Universitat de Granada

Johannes Kabatek, Universität Zürich

Silvia Iglesias Recuero, Universitat Complutense de Madrid

Marta López Izquierdo, Université Paris 8

Malte Rosemeyer, Freie Universität Berlin

Juan Pedro Sánchez Méndez, Université de Neuchâtel

Joan Torruella, Universitat Autònoma de Barcelona

Javier Vellón Lahoz, Universitat Jaume I

 

COMITÈ ORGANITZADOR

José Luis Blas Arroyo, Universitat Jaume I

Maria José Martínez Alcalde, Universitat de València

Manuel Pérez Saldanya, Universitat de València

Elia Puertas Ribés, Universitat Jaume I

Salvador Pons Bordería, Universitat de València

Mercedes Quilis Merín, Universitat de València

Mónica Velando Casanova, Universitat Jaume I

 

COMUNICACIONS

 

Es convida tots els interessats a participar en el CODILI7 a presentar contribucions que aborden algun dels aspectes següents:

1) Introducció de nous corpus o eines digitals destinades a l’estudi de la història de les llengües i varietats iberoromàniques.

2) Anàlisi de fenòmens lingüístics que exhibeixin processos de variació o canvi lingüístic a partir dels materials que proporcionen aquests corpus.

3) Estudis sobre les implicacions gramaticals, dialectològiques, sociolingüístiques o pragmàtiques d’aquests fenòmens en la història de la llengua.

S’admeten propostes de comunicació amb una durada de 20 minuts, seguits de 10 minuts per a preguntes i debat, en qualsevol llengua iberoromànica o anglès abans del 28 de febrer de 2025. Aquestes hauran de tenir una extensió màxima de 500 paraules (referències incloses) i seguir el format següent: lletra Times New Roman, interlineat d’1.5, i presentades en un document Word a través del butlletí d’inscripció accessible a la web del congrés. L’acceptació serà notificada per correu electrònic abans del 31 de març.

Dates clau

Termini d’enviament de propostes: fins al 28 de febrer de 2025.

Notificació de contribucions acceptades: 31 de març de 2025.

Inscripcions

Primer període: del 10 d’abril al 31 de juliol de 2025.

Segon període: de l’1 d’agost de 2025 en avant.

 

INSCRIPCIÓ

Quotes

Quota general (amb comunicació):

del 10 d’abril al 31 de juliol de 2025: 140 euros.
de l’1 d’agost en avant: 165 euros.

Quota general (sense comunicació):

del 10 d’abril al 31 de juliol de 2025: 75 euros.
de l’1 d’agost en avant: 100 euros.

Estudiants: quota única de 50 euros.

La inscripció inclou: a) participació acadèmica amb presentació de comunicació + b) acreditació i material del congrés + c) constància de participació + d) servei de pausa-cafè durant les jornades del congrés; e) buffet per als dinars del dimecres i dijous; f) còctel del congressista durant la vesprada de dijous en algun lloc de Castelló encara per concretar + g) visita guiada al centre de Castelló en data encara per determinar.

Aquells que desitgen inscriure’s com a participants en el congrés hauran de fer el pagament de la tarifa corresponent en els enllaços disponibles en aquesta mateixa pàgina. En cas de comunicació conjunta, cadascun dels participants haurà de realitzar la inscripció de manera independent.

 

 BUTLLETÍ  INSCRIPCIÓ

SEUS

La setena edició del "Congrés Internacional de Corpus Diacrònics en Llengües Iberoromàniques" tindrà lloc en seu compartida entre la Universitat Jaume I i la Universitat de València. Aquestes són les ubicacions concretes en cada cas:

  • 1 i 2 d’octubre de 2025

    Universitat Jaume I: Edif Escola de Doctorat i Consell Social, Campus Riu Sec s/n, 12071 Castelló de la Plana Espanya.Avd, Vicente Sos Baynat s/n, 12071. Castelló.
     
  • 3 d’octubre de 2025

    Universitat de València: Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Av. de Blasco Ibáñez, 32, El Pla del Real, 46010 València.

 

Seu  Universitat Jaume I

Ver mapa más grande

 

Seu  Universitat de València

 

 

ALLOTJAMENTS

HOTEL LUZ 4*

C/ Pintor Oliet, 3.
Castelló de la Plana
(Davant l’estació RENFE)

Veure Mapa ]

Hotel modern i funcional al ple centre de Castelló. A escassos minuts del centre, excel·lentment comunicat des de València o Barcelona, es troba l’Hotel Luz Castelló, un 4 estrelles modern i molt elegant, pensat per oferir una estada perfecta a la ciutat. Situat a la nova zona comercial de Castelló, entre el Corte Inglés, l’estació de RENFE i la Universitat Jaume I.

L’hotel compta amb 144 àmplies habitacions.

Cal destacar també el gimnàs amb sauna per desconnectar de la jornada laboral, i una gran aposta gastronòmica: el Restaurant Aqua, guardonat amb Un Sol de la Guia Repsol, on es pot gaudir de la tradició cultural de la regió i l’ànima mediterrània de la cuina d’avantguarda.

Informació de contacte:

Tel: +34 964 201 010 - Fax: +34 964 201011

Email: reservas@hotelluz.com - http://www.hotelluz.com 


TRYP CASTELLÓ CENTER 4*

Ronda Mijares, 86
Castelló de la Plana
 

Veure Mapa ]

Situat al centre de Castelló i a tan sols deu minuts en cotxe de la platja, TRYP Castelló Center és la millor opció per allotjar-te i conéixer Castelló, gràcies a la seua ubicació privilegiada, a les seues completes i confortables instal·lacions i a la qualitat dels seus serveis.

A més, TRYP Castelló Center compta amb 78 modernes habitacions completament equipades; accés a Internet (WiFi) d’alta velocitat; espai gastronòmic (Bufet d’esmorzar / Restaurant / Lobby Bar); gimnàs amb sauna, d’ús exclusiu per als nostres clients; ampli i lluminós hall amb diferents espais i 9 sales de reunió amb capacitat màxima per a 1500 persones.

Informació de contacte:

Tel: +34964342777 - Fax: +34 964 254929

Email: reservas@civishoteles.com - https://www.melia.com


HOTEL INTUR CASTELLÓ 4*

C/ Herrero, 20.
Castelló de la Plana
 

Veure Mapa ]

L’Hotel Intur Castelló està situat en ple centre de Castelló a 200 metres de la Porta del Sol, a la zona financera, comercial i cultural de la ciutat. La seua ubicació privilegiada el converteix en un lloc estratègic tant per a aquells que desitgen fer turisme com per a aquells que es troben a la ciutat per motius de negocis.

Aquest Hotel de 4 estrelles es caracteritza per la seua gran amplitud i lluminositat, gràcies a la gran cúpula de vidre que conforma el seu sostre. L’hotel posseeix 120 habitacions perfectament equipades, així com 3 salons i un pati cobert molt lluminós, ideals per a la celebració de reunions de treball, conferències, bodes i altres esdeveniments.

Informació de contacte:

Tel: +34 964 394 497 - Fax: +34 964 395 896

Email: reservas@intur.com - http://www.intur.com 


HOTEL JAUME I CASTELLÓ 3*

C/ Ronda Mijares, 67.
Castelló de la Plana
 

Veure Mapa ]

L’Hotel Jaume I és un hotel modern i confortable a Castelló situat a 5 minuts caminant del centre de la localitat. L’establiment està perfectament comunicat per carretera i es troba a 60 km de l’aeroport de Manises. Disposa de 89 habitacions i les seues instal·lacions compten amb connexió a Internet WiFi gratuïta.

A l’Hotel Jaume I trobaràs 89 habitacions equipades amb tot el necessari per gaudir de la màxima comoditat i confort. El sòl és de parquet i la il·luminació funciona amb leds. En cadascuna d’elles trobaràs Internet WiFi gratuïta i una televisió amb pantalla plana. El bany està complet amb assecador de cabell i altres amenities.

Informació de contacte:

Tel: +34 964 2250 300 - Fax: +34 964 203 779

Email: info@hoteljaimei.com 


HOTEL DONA LOLA

Carrer Lucena, 3
Castelló de la Plana
 

Veure Mapa ]

L’Hotel Dona Lola va ser totalment reformat l’any 2008. Està ubicat al costat del parc Ribalta, pulmó verd de la ciutat, enfront del centre comercial EL CORTE INGLÉS, a escassos 300 metres de l’estació de tren i autobusos de Castelló i a menys de 1200m de la UJI, UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ. Aquesta excel·lent ubicació facilita l’accés a tots els punts d’interès de la ciutat: museus, botigues, bars, cafeteries, casc antic i monuments. Perfectament comunicat amb la xarxa de transports públics de Castelló.

A l’Hotel Dona Lola oferim un restaurant amb vistes al parc més gran de la ciutat, on podràs degustar el millor de la cuina mediterrània. L’hotel disposa de menús especials per a esdeveniments, cartes variades amb base mediterrània i una àmplia gamma de menús diaris per fer-te sentir com a casa.

L’Hotel Dona Lola disposa de 5 salons panelables, totalment equipats amb els serveis necessaris per celebrar reunions de treball o banquets, amb una capacitat de fins a 275 persones.

L’hotel també disposa d’acollidors apartaments per a llargues estades.

Informació de contacte:

Tel: +34 964 214 011 - Fax: +34 964 252 235

Email: info@hoteldonalola.com - http://www.hoteldonalola.com/


HOTEL NH CASTELLÓ MINDORO

C/ Moyano, 4.
Castelló de la Plana
 

Veure Mapa ]

L’Hotel NH Castelló Mindoro va ser el primer hotel inaugurat a Castelló i actualment segueix sent un dels millors, gràcies a la seua recent renovació en 2015. Es troba a només 2 minuts a peu de les atraccions més populars de la ciutat, com la torre del Fadrí, l’ajuntament i la catedral. També trobaràs nombrosos bars de tapes i botigues a les proximitats. A més, pots arribar a la platja després d’un breu trajecte en autobús.

  • Hotel modern i cèntric al costat de les millors atraccions turístiques de Castelló
  • Botigues i restaurants a pocs passos
  • A prop de la parada d’autobús que porta a la platja

Informació de contacte:

Tel: +34 916 008 146 - Fax: +34 964 222 300

Email: nhmindoro@nh-hotels.com - nh-hoteles.es


HOTEL DEL GOLF PLATJA 4*

Avinguda Del Golf, 2
Castelló de la Plana

Veure Mapa ]

L’hotel està situat a 100 m d’una privilegiada platja de sorra fina i pendent suau, dotada de tot tipus de serveis, esportius, de seguretat, dutxes, instal·lacions per als xiquets i guardonada amb la Bandera Blava per la seua qualitat i respecte mediambiental.

El nostre servei bufet pretén convertir l’estada dels nostres hostes en una experiència plena de matisos i sabors diferents. En el servei de banquets i esdeveniments, disposem de diversos espais on acollir qualsevol tipus d’esdeveniment, oferint una gran selecció de menús basats en els sabors mediterranis.

Disposem de 127 habitacions familiars amb servei WiFi gratuït a tot l’hotel i aparcament exterior.

Informació de contacte:

Tel: +34 964 280 180 - Mòbil: +34 644 421 829

Emaileventos@hoteldelgolfplaya.com - www.hoteldelgolfplaya.com


 

DirecTOR DEL CONGRESO

 José Luís Blas Arroyo

Catedrático de Lengua Española en el Departamento de Filología y Culturas Europeas de la Universidad Jaume I (Castellón, España) donde imparte materias de sociolingüística y gramática del español.

Su principal actividad investigadora está dedicada a la sociolingüística y al contacto de lenguas, así como a diversas líneas de investigación en sociopragmática y análisis del discurso (cortesía, debate político, tratamientos….).

 

Posa't en contacte amb nosaltres
t’ajudem a trobar allò que necessites

Begoña Andrés

Telèfon: 964 38 72 07
investigacion@fue.uji.es

Siguenos

Instagram Facebook twitter linkedin youtube

Altres webs de la FUE-UJI

elfue.com
EuroFUE-UJI
InnovaUJI