Logo edifici FUE-UJI
Logo FUE-UJI

X Simposi Iberoamericà d'Enginyeria de Residus
Jornades FUE-UJI

Imagen Noticia

22 de juny de 2023

Organitzat amb la col.laboració de la FUE-UJI

La Universitat Jaume I de Castelló ha acollit, del 19 al 23 de juny, la reunió de la Xarxa Iberoamericana en Gestió i Aprofitament de Residus (REDISA) i el X Simposi Iberoamericà d'Enginyeria de Residus.

REDISA, formada per 139 investigadors de 35 universitats i centres d'investigació d'11 països iberoamericans, té per objectiu compartir i transferir coneixement en l'àmbit de la gestió sostenible dels residus sòlids generats en zones urbanes i rurals, integrant el vessant ambiental, econòmica i social d'aquests.

El X Simposi Iberoamericà d'Enginyeria de Residus s'ha celebrat els dies 20, 21 i 22 de juny en la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de l'UJI i ha donat continuïtat a la sèrie de simposis organitzats per la REDISA des de l'any 2008. El lema d'aquesta edició ha sigut «Cap a la circularitat i el residu zero».
La trobada ha comptat amb prop de 200 assistents procedents de 14 països: Espanya, Mèxic, el Brasil, l'Argentina, Xile, Costa Rica, Colòmbia, Panamà, Paraguai, el Perú, Bolívia, Guatemala, Veneçuela i l'Equador.

S'han presentat 174 comunicacions les temàtiques de les quals abasten les diferents etapes dels sistemes de gestió de residus i ha comptat amb sessions específiques dedicades a la caracterització dels residus i a la gestió i tractament de fraccions específiques de residus de construcció i demolició, de depuració d'aigües, d'aparells elèctrics i electrònics, plàstics i agrícoles.

Finalment, s'han dedicat sessions a l'avaluació ambiental, econòmica i social dels sistemes de gestió de residus i a l'educació ambiental en l'àmbit dels residus sòlids. El programa s'ha completat amb dues taules redones dedicades als models de recollida selectiva i a la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats.
Al llarg de tres jornades, s'ha remarcat la importància de considerar l'economia circular com un concepte transversal que afecta molts àmbits de la societat i s'han apuntat alguns reptes relatius a les estratègies de la jerarquia de residus. Entre altres conclusions s'ha advocat per continuar fomentant la prevenció i incentivar la preparació per a la reutilització com estratègia prèvia al reciclatge, amb l'objectiu d'estendre la vida útil dels productes.
Encara que s'estan realitzant grans avanços en els tractaments biològics en la valorització de residus en sectors com el de construcció, en la producció i usos del combustible derivat de residus (CDR), etc., en la trobada s'ha remarcat la necessitat d'utilitzar un enfocament integral a l'hora de triar les alternatives, analitzant la sostenibilitat de cadascuna d'elles.

Jesús Lancis, vicerector d'Investigació de la Universitat Jaume I; Antonio Gallardo, president del Comité Organitzador i coordinador de REDISA; i Loles Bovea, secretària del Comité Organitzador, han participat en la sessió de clausura, que ha presentat com a repte global de la societat la necessitat de major compromís per part dels ciutadans. «Conscienciar i educar és la base per a gestionar correctament els residus» han destacat.

El Comité Organitzador del Simposi està format per professors dels grups d'investigació INGRES i QIMA de la Universitat Jaume I, que han comptat amb la col·laboració de FUE-UJI en la gestió de l'esdeveniment.

patrons FUE-UJI
empreses i entitats

Posa't en contacte amb nosaltres
t’ajudem a trobar allò que necessites

Berta
Blanca Vicente

Telèfon: 964 38 72 53
jornadas@fue.uji.es

Siguenos

Instagram Facebook twitter linkedin youtube

Altres webs de la FUE-UJI

elfue.com
EuroFUE-UJI
InnovaUJI